Plungės dvarą, dar vadinamą kunigaikščių Oginskių rūmais, labai norėjau aplankyti. Buvau girdėjusi atsiliepimų, kad tai gražiausias dvaras Lietuvoje bei mačiusi tikrai puikių dvaro ir parko nuotraukų.

Tad paskutinę savo savaitgalio Žemaitijoje dieną nuvažiavome į Plungės dvarą. Nelikome tik po Žemaitijos miškus bei pelkes tevaikščioję :).

Pirmos investicijos į Plungės dvarvietę buvo skirtos ją valdžiusių grafų Zubovų. Buvo pradėti kasti tvenkiniai bei pastatyta florentietiško stiliaus vila su laikrodžio bokštu bei oranžerija. Vėliau dvarvietę nusipirko kunigaikštis Mykolas Oginskis. Jam valdant ir buvo pastatytas puošnus neorenesansinio stiliaus Plungės dvaro pastatas su dviem oficinomis bei žirgyno pastatu. Oginskių šeima garsėjo savo švietėjiška veikla, finansavo lietuviškų knygų leidybą, padėdavo valstiečių vaikams siekti mokslo. Įsteigė muzikos ir meno mokyklą, kurioje mokėsi bei grojo Mikalojus Konstantinas Čiurlionis.

Dvaro žirgyno pastatas. Jame buvo auginami įvairių veislių žirgai, bet ypatingas dėmesys skiriamas žemaitukų veislei.

img_8284-1

img_8299-1

Oficinų pastatai. Vienoje jų buvo svečių kambariai, taip pat gyveno vienuolės, dirbusios Oginskių šeimos įsteigtoje našlaičių prieglaudoje. Kitoje buvo dvaro administracijos patalpos bei virtuvė.

img_8296-1

img_8297-1

Plungės dvaro rūmų pagrindinis pastatas.

img_8281-1

img_8287-1

img_8315-1

Plungės dvaro parkas su tvenkiniais bei senų medžių alėjomis.

img_8322-1

img_8326-1

img_8339-1

Keturmečio akis netruko pastebėti jį labiausiai dominančio objekto.

img_8331-1

Tad vyrukai nuskuodė apžiūrėti jo, o mes su mama apžiūrėjome laikrodinę oranžeriją. Šioje nuostabioje pilaitėje gyveno  Oginskių dvaro sodininkas.

img_8335-1

img_8337-1

Plungės dvaro internetinė svetainė čia.

Kitų keliautojų įspūdžiai bei labai patikusios nuotraukos čia.

 

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.